Добруджа се събужда!

Искате ли да сте част от това - рязък спад на цената на имотите, непродаваемост на земите, изтребление на птици, намален млекодобив при добитъка, изсушаване на почвата, намаляване на валежите, нарушено биоразнообразие, обезлюдяване на територии, ерозия, замърсяване на водата, пожари, намалена популация на животни, пчели, птици, спад на икономиката, влошаване на здравословното състояние на близките ви – деца, внуци, родители?

   Всичко по -горе изброено се явява като следствие на изграждането на ветрогенераторни ферми. Промишленият шум идващ от тях е в честотите на инфразвука, който е ползван през Втората световна война като оръжие за масово поразяване. 
Но защо обществото мълчи?
-    Медийно заглушаване – никоя медия не дава гласност на учени, които са изследвали негативното въздействие на ветрогенераторите върху хора, животни, птици, земя и природа.
-    Послушанието на управляващите ни спрямо интересите на големите играчи, които лобират за „зелена“ сделка. 
-    Финансовата изгода на едрия капитал, чиято цел е да спечели на всяка цена – без оглед на последствията. 
Тези фактори създават благодатна почва за хора, които са готови да продадат, дадат под наем своя земя за изграждането на такива ферми от вятърни електроцентрали. Едни го правят от алчност, други от финансова нужда, трети – поради незнание и заблуда от страна на умелите манипулатори проповядващи за „зелена енергия“. А този вид енергия освен, че не е зелена, е и ВРЕДНА. Западни изследователи са изчислили колко материали са необходими за производството на ЕДНА вятърна турбина: 260 тона стомана, 4,7 тона мед, 1200 тона бетон, 3 тона алуминий, 2 тона редкоземни елементи… Те са стигнали до извода, че една турбина трябва да работи поне 40 години, за да компенсира  със „зелената“ си енергия въглеродните емисии отделени за направата ѝ. А как това ще се случи, ако всеки ветрогенератор се извежда от употреба на 25 години и пълни депата за неразлагащи се отпадъци, тъй като е твърде скъпо и трудно да се рециклира – по този въпрос се мълчи. 
И какво ще завещаем на поколенията след себе си???
Турбини с височина 280 метра, неразлагащи се отпадъци, безлюдна земя, опустошена природа или ПЛОДОРОДНА и ЖИВА ДОБРУДЖА?
 И тук сме на ход НИЕ -  гражданското общество! Пример могат да са ни община Ветрино и град Варна, откъдето хората и браншовите организации се обединиха и казаха „НЕ“ на ветрогенераторите! Време е цяла Добруджа да се събуди и да последва примера им. Наша отговорност е да следим за всеки опит да отнемат най – ценното ни – ЗЕМЯТА! Необходимо е повсеместно обединение!  
Вчера в село Лясково, община Добричка цялото село се събра на центъра и завика: „Не искаме перки, искаме живот!“.  Гласът им беше чут и в съседното село Камен, където местни хора - юристи и земеделци, с нетърпение дочакаха новината за сформирането на новото сдружение  „За чиста Добруджа“ и с радост изявиха желание да се включат в инициативата. 
    А думите на Даниел от село Лясково, работил на вятърен парк в Германия, накараха всички да осъзнаят сериозността на проблема :“Тук присъстващият мой колега припадна от шума, а немците замразиха временно обекта. Ние издържахме една седмица там, а заплатата от 5 хиляди евро изобщо не си струва за вредата, която ще трябва да търпим. И ето сега в родното ни село искат да набучат тези перки. Не ги искаме. Знаем, че те вредят на сърцето, а при нас има стари и болни хора. Каквото и да ни предлагат, ние не ги искаме. Да се махат!“
   Силистра, Генерал Тошево, Шабла, Каварна, Добрич, Тервел и в почти цяла Добруджа хората масово не искат да продължава този гнет, а на 6 -ти юли от 13 часа в град Тервел ще се състои среща на сдружението “За чиста Добруджа”, което е положило следната цел в своя устав: Опазване и възстановяването на околната среда, съхранение на биоразнообразието в природните екосистеми и съхранението им за бъдещите поколения.
   Но най-напред на 1 -ви юли от 11 часа всички екозащитници и родолюбци ги чака среща в Добричка община, свързана с намерението за изграждането на ветрогенераторен парк “Лозенец”, обхващат землищата на селата Свобода и Божурово в община Добричка и Северци, Крушари, Загорци, Земенци, Бистрец и Полковник Дяково в община Крушари.
  Хора от региона споделят, че с бързите си и скъпи джипове кохортата на инвеститорите в „зелената“ енергия обикаля и предлага пари, заплашва, за да изпълнят желанието си -  да бъдат забучени перки из цяла Добруджа, с една единствена цел -да припечелят „НЯКОЙ ЛЕВ“, Харчейки припечеленото за охолен живот по чуждестранни курорти. А местното население бива изтикано към „резерватите“ наречени градове, изчезвайки като народ, за да се обезцени земята ни и да бъде изкупена на безценица с цел използване за още по-мръсни производства и цели.

   Но НИЕ сме БУДНИ, а ВИЕ?

Присъединете се към нашата общност в Телеграм ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД