Доброволци пазят чистотата на границата

Гражданските общества от община Генерал Тошево, Кардам и Добрич проведоха поредна съвместна доброволческа акция. През изминалата неделя ,,Доброволци Добрич", сдружение „ДоброЖънци“, жители на град Генерал Тошево и село Кардам се обединиха и почистиха КПП Кардам. "Едно от най- важните неща в това да си доброволец е да събуждаш точно това чувство на отговорност у останалите граждани."

Още рано сутринта всички двадесет доброволци се събраха и потеглиха към КПП Кардам решени, че ако няма кой друг да го направи, то те ще поддържат границата. Важно е да отбележим, че през КПП Кардам всеки ден хиляди души влизат в България и не е редно първото им впечатление за страната ни да бъде създадено от тревните площи, които не се виждат заради боклук. Щом пристигнаха на уреченото място всеки от тях се екипира с чифт ръкавици, голям чувал и силна мотивация. Тръгвайки от самото КПП обратно в посока Кардам, те безстрашно влизаха в избуялата растителност и не оставиха нито един отпадък по пътя или тревните площи. В резултат на часовете им неуморна работа и отдаденост те събраха над 50 чувала отпадъци. Докато това се случваше всички тираджии и хора, които чакат на границата станаха свидетели на работата на доброволците.

И при тази инициатива имаше хора на всякакви възрасти, както на 18 така и на 81. Сред тях участваха и  дългогодишни доброволци от „ДоброЖънци“. Всички те бяха отеделили неделния си ден за доброволческа дейност, понеже това ги удовлетворява и видимо променя заобикалящото ни. 

След добре свършената работа доброволците се запътиха към пенсионерския клуб в село Кардам, където бяха посрещнати топло от председателя на клуба и кмета - Георги Николов. Те ни споделиха, че наскоро от същото място, където бяха доброволците са били изнесени два камиона с отпадъци и че това е проблем, с който постоянно се сблъскват. 

От друга страна част от доброволците споделиха надеждата си, че заради публичността на случващата се инициатива, тя е събудила гражданското самосъзнание на някои от наблюдаващите, дори и те да не се включиха този път. Безпрецедентно с всяка изминала акция или инициатива броят на доброволците се увеличава. Това се вижда ясно и във факта, че броя на ,,Доброволци Добрич " мина 100.

Присъединете се към нашата общност в Телеграм ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД