Лагеруване сред божури с ДоброЖънци и приятели

Сред сивото ежедневие и бетонен свят, идея се роди- хора да сбере, на пъстро поле. На 11.05-12.05 край с.Сираково обл.Добрич, бе организиран пролетния палатков лагер на ДоброЖънци и приятели. С „Песен за божура“, написана от Дамян Димитров, бе поставено началото на двудневното приключение.

 

   На китна поляна сгушена зад транспарант, гордо носещ името ДоброЖънци“, хора пременени в български носии, посрещаха пристигащите гости. Шарени черги и одеяла грижливо постлани, палатки и цветни хамаци между дърветата, пъстра люлка от цветя, дарена от фолклорен танцов клуб Веселчани“, радваха малки и големи. Хоро се бе заформило, под ритмите на Дамян Димитров на кавал и Петър Свиленов на акордеон, а неговата сестра направи показно и търпеливо научи, гостите на хората: Пандалаш и Тропанка. Настроението бе прекрасно, както бе и времето. Хората похапваха, общуваха, почиваха и се веселиха под ритмите на българска народна музика.

   В ранния следобед, местни жители от с.Сираково, показаха на гостите, как се прави домашно овче сирене.Всички се сбраха, за да научат, тази вече позабравена традиционна техника. Денят продължи с разходка сред поляните с божури, по пътеки малцина стъпвали, сред шарени билки, диво растящи из тревите. С настъпването  на вечерта, малки и големи задружно, събраха клони и съчки, огън бе запален и песни край него се запяха. И така до сутринта…
   Следващия ден започна с прясно изпържени питки, сладка и компоти, които сбраха всички на закуска. Планът за деня, бе посещение на Вековното дърво, където всички присъстващи, да напишат, поставят в стъкленици и заровят, своите мечти и молитви.Сред поляни, долчинки, друми дълги и широки, в гора от акации, се извисяваше Вековното дърво. Посетителите, се срещнаха с Иван Новаков, който сподели с тях истории от далечното минало за него и изчезналото село Крушево.

   ДоброЖънци и приятели, благодарят на всички за прекрасните изживявания и Ви канят, да се присъедините през месец Юли, на предстоящия летен лагер.

   Бъдете с нас, ако искате, да научите повече.

Присъединете се към нашата общност в Телеграм ТУК

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД